Een nieuw Luster boek brengt een gevoel van tijdloosheid in overeenstemming met de tijd

© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

In het piepkleine land België, waar een spreuk bestaat die Belgen als volk omschrijft met een 'steen in de maag', is het geen verrassing dat, zelfs mensen die geen nieuw huis bouwen vanaf nul, de neiging hebben om te renoveren op grote schaal.

Na sinds 2005 te hebben gewerkt aan meer dan 70 particuliere woningen, kantoren en ateliers, waaronder haar eigen huis, kan de interieurarchitecte Elise Van Thuyne zeggen dat ze een behoorlijk stevige expertise heeft opgebouwd.

Aangezien Van Thuyne autodidact is, zijn de conventionele ontwerpprincipes voor haar minder van belang dan het licht, de gebruikte materialen en de uitvoering van details. Haar projecten omvatten geen steriele showrooms of décors - het zijn daarentegen gelaagde verhalen, zoals die te vinden zijn op schilderijen of foto's.

De kern van haar filosofie draait om wat kan worden gevoeld, niet per se wat kan worden gezien; vandaar de titel van een boek gepubliceerd door Luster, dat haar werk documenteert: The Invisible Mark.

Daarin kunnen we de lijn van haar werk volgen: haar radicale, maar zachte interventies die tijdloosheid zoeken in overeenstemming met de tijd.

© Filip Dujardin

© Filip Dujardin

Een opvallend project is de renovatie door Van Thuyne van het atelier, de opslagruimte en het kantoor van Muller Van Severen. Ze pakte het voormalige koetshuis aan door elementen toe te voegen die passen bij de esthetiek van het kunstenaarsduo, zoals de felrode kozijnen en deurkozijnen die nu de bakstenen botten van de constructie uit 1907 benadrukken.

Altijd rekening houdend met de smaak en behoeften van haar opdrachtgever, slaagt Van Thuyne erin om een herkenbaar universum van meerdere mogelijkheden te creëren uit een groot aantal details, structuren en materialen. Een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar balans in werk en leven, kijken en voelen, woord en beeld.