Ways of Working:

Joke Oosters van Trust for Business

Met als motto van Fosbury & Sons: 'een leven opbouwen, niet enkel verdienen', is het geen wonder dat Joke Oosters, de oprichtster van Trust for Business, zich bij Fosbury & Sons als residerend lid thuis voelt.

Joke straalt rust en openheid uit als we haar achter haar laptop aan het werk zien. Ze doet waar ze van houdt, net zoals elke dag: grote en kleine bedrijven helpen om zich opnieuw te verbinden met hun kerndoel in het leven, om behendiger te worden, om met druk om te gaan en duurzaamheid op te bouwen. We praten met haar over bewustwording en gezond worden, zowel op het werk als in het dagelijks leven.

 
JokeOosters_TrustForBusiness.jpg
 

FoS: Voor degenen die Trust for Business nog niet kennen, wat is het precies dat u doet?

"Alles dat te maken heeft met duurzaam werken. Dit kan in ecologische zin zijn, maar meestal benader ik het vanuit een relationeel perspectief. Het lijkt erop dat mensen alleen duurzaam kunnen werken als ze doelgericht werken, als ze verbinding kunnen maken met anderen en als ze betekenis vinden in wat ze doen. Het doel is om bij te dragen aan de samenleving, om te doen wat je hart doet zingen."

FoS: Wanneer en hoe kwam je tot dit idee?

"Ik heb Trust for Business drie jaar geleden opgericht. Toen ik als een familietherapeut op 18-jarige leeftijd begon, maakte ik deel uit van een groep privépraktijken. Wat ik me echter niet realiseerde, was dat ik al deel uitmaakte van een zelfregulerende organisatie, een van de pijlers van mijn huidige praktijk. We hadden een gemeenschappelijk doel en veel autonomie, die we op onze beurt probeerden aan te moedigen bij onze patiënten. De meeste van onze klanten kwamen uit de hogere middenklasse en waren vaak in bedrijven werkzaam. Ze wilden graag dat ik sommige ideeën over gezinstherapie toepaste bij de bedrijven waar ze in werkten. En hoewel sommigen vooroordelen hadden, is een huishouden draaien niet zo heel erg verschillend van het runnen van een bedrijf. Ik heb de afgelopen tien jaar deze technieken ontwikkeld om bewust te worden van (werk)cultuur in een menselijke omgeving."

FoS: Hoe hebben bedrijven en de mensen in hen op uw technieken gereageerd?

"Ik denk dat steeds meer bedrijven beginnen te begrijpen dat de oude structuren niet meer werken en dat banen zoals we die kennen niet altijd een positieve bijdrage leveren. De organisaties die dit herkennen, vinden hun weg naar mij. Of ze klaar zijn voor een zelfregulerende bedrijfsstructuur in plaats van een 'top-down' hangt vaak af van hun grootte. Dan is het zaak dat werknemers opnieuw vertrouwen krijgen in hun werkgever. Wat bedrijfsleiders daarvoor nodig hebben, is authenticiteit om dichter bij hun teams te komen. "

FoS: Wat valt er te winnen?

"Door mijn coaching worden mensen zich bewust van wie ze zijn en wat hun toegevoegde waarde kan zijn. Het geeft me energie om mensen te helpen dat te ontdekken! We leven in een deel van de wereld waar er geen levensbedreigende situaties zijn. Het is dus niet nodig om onze vecht-of-vluchtreactie altijd aan te houden, ons reptielenbrein kan een pauze nemen. Het is tijd om mensen te verbinden, om betrokkenheid tussen mensen te creëren. Simpel gezegd, maak van de wereld een betere plek. "